Alkometar

Proverite da li je bezbedno da sednete za volan:


Količina pića
Pivo 0,33 (4.6%)
Vino 0,2 (12%)
Koktel 0,5 (8%)
Žestoko piće 0,05 (40%)
Težina

Pol
Ženski Muški

“Vožnja pod dejstvom alkohola je, prema podacima policije, pored vožnje neprilagođenom brzinom i nepropisnog preticanja, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. (…)

Kako bi se vozači naterali da budu odgovorniji i ne sedaju za volan kada su pod dejstvom alkohola, uvedene su i određene novine u Zakon o bezbednosti u saobraćaju (…). Tako su uvedeni stepeni pijanstva vozača koji podležu različitim sankcijama. Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,3 promila, kada će se on smatrati blago pijanim i ta količina će biti sankcionisana samo kod profesionalnih vozača.

Od 0,31 do 0,5 promila, vozač će se smatrati umereno pijanim. Za ovaj prekršaj predviđena je fiksna kazna od 5.000 dinara. Srednje pijanstvo, od 0,5 do 1,2 promila je treća kategorija, za koju je propisana kazna od 6.000 do 20.000 dinara. Međutim, od ovog stepena pijanstva uvodi se novi sistem kažnjavanja – kazneni poeni. Vozač koji u roku od dve godine sakupi 18 ili više kaznenih poena ostaće bez dozvole na neograničeno vreme.

Za vožnju u stanju srednjeg pijanstva dobiće šest kaznenih poena, ali ako drugi put bude uhvaćen u nepropisnom preticanju ili prebrzoj vožnji, to će mu dodati nove poene, isto kao i ponovna vožnja sa više od 0,5 promila alkohola u krvi. Ako sakupi 18 poena za dve godine, moraće da prođe strogu obuku da bi ponovo dobio dozvolu.

Teško pijanim smatraće se vozač koji ima od 1,2 do 1,6 promila alkohola u krvi. Kazna za ovu kategoriju pijanstva iznosi od 15.000 do 30.000 dinara, deset kaznenih poena i predviđa oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od najmanje šest meseci.

Za veoma teško pijanstvo, 1,6 do 2 promila, dozvola će se oduzeti na najmanje osam meseci, uz istu novčanu kaznu i 12 kaznenih poena.

Za potpuno pijanstvo, kada vozač u krvi ima više od 2 promila alkohola, sledi 14 kaznenih poena, ali i obavezna kazna zatvora od najmanje 15 dana.” (Politika, 14.8.2009.)